home | portfolio | cv | archief | nieuws | contact | links
 

Spring Wood naar Salone del Mobile Milano.
Masterly, The Dutch in Milano 2016

Een aantal maanden geleden belde het HMC met de vraag of ik Spring Wood wilde presenteren op de Salone del Mobile Milano. Ze hadden voor de eerste keer een stand in Milaan.
Tegen zo'n kans zeg je natuurlijk geen nee.
Dus gaf ik aan dat ik natuurlijk mee wilde doen.

Samen met 12 andere (oud)studenten konden de voorbereidingen beginnen.

Het ontwerpen van de stand, maken van visitekaartjes en flyers, regelen van overnachtingen en een vlucht, verzamelen van de meubels etc.

Na een gedegen voorbereiding stonden wij op zondagmorgen vroeg op Schiphol om te vertrekken naar Milaan. Ik was nog moe van de werkzaamheden, die afgelopen maand allemaal afgerond moesten worden, voordat ik weg kon. Alle lopende projecten waren nu gereed, dus ik kon met een tevreden gevoel naar Milaan.

Het was een prachtige dag met een heldere hemel. Ik had een plekje bij het raam en een uitstekend uitzicht over land en besneeuwde bergtoppen.

Aan het eind van de morgen arriveerde wij in Milaan waar de temperatuur boven de 20 graden was uitgestegen.

Eerst bracht iedereen zijn koffers naar zijn of haar slaapverblijf voor de komende week. Daarna zouden wij bij het Pallazzo samen komen om de stand op te gaan bouwen.
Een schitterende locatie, die pas helemaal gerenoveerd was en na 8 jaar weer voor het publiek voor het eerst open ging.

Via de brede majestueuze trappen droegen wij de standonderdelen naar de eerste verdieping. Waar vervolgens de rest van het team ze weer assembleerde.
Nadat de hele stand was opgetuigd, kon de elektra worden aangesloten en de meubels worden uitgepakt.

Na een eerste drukke, lange dag belande wij ‘s avonds in een restaurant met heerlijke Italiaanse gerechten.

Maandagmorgen konden wij beginnen met het inrichten van de stand. Het was even zoeken naar een juiste indeling waar iedereen tevreden mee was.

Ook de ruimtes van de ruim 100 andere Nederlandse ontwerpers, die er stonden, waren bijna gereed. De binnenplaats van het Pallazo werd ondertussen langzaam gevuld met 15.000 gekleurde tulpen.

Alles was ingericht. Wij konden ons gereed maken voor de eerste genodigden, die 's middags langs zouden komen.

De volgende dag zou de locatie open gaan voor het grote publiek.

Er kwamen veel geïnteresseerde langs. De grootste kranten uit Italië noemde het zelfs de nummer 1 locatie van de beurs.
In de loop van de week was dit ook goed te merken. Er stond continu een lange rij voor de ingang van ruim 20 meter .

Dit zorgde ervoor dat de stand dan ook druk werd bezocht. Wij kregen veel positieve reacties op de gehele stand en de diversiteit aan meubels.

Het HMC had ervoor gezorgd dat er een gemêleerd aantal producten stonden, zodat er een duidelijk en breed beeld van de opleiding te zien was.
Zo stonden er diverse meubels, ambachtelijk en industrieel vervaardigd, verlichting, een boot, stoffeerwerk, schoenen en tassen.

Ook Spring Wood kreeg veel aandacht. Met de vraag: Ben je geïnteresseerd waren in een speciale zitervaring? En een proefzitting trok ik de aandacht.

Veel bezoekers geloofde in eerste instantie niet dat puur de verende eigenschappen van het hout het mogelijk maken dat de zitting door veerde. Ze waren dan ook positief verrast. Dit leverde vele leuke reacties en interessante gesprekken op.

Omdat wij met een grote groep op de stand stonden hadden wij de luxe elkaar te kunnen afwisselen en andere locaties van de beurs te bezoeken.

Een bezoek aan onder andere Lambrate en Tortona stonden op mijn lijstje.

Op Lambrate staan veel jonge ontwerpers en studenten van diverse kunstopleidingen.
Ideaal om nieuwe inspiratie op te doen.

In Tortona staan daar tegenover veel gerenommeerde bedrijven, die hun nieuwste designs laten zien. Een van de hoogtepunten was daarbij toch wel de stand van Marcel Wanders.

Inmiddels naderde het einde van een gezellige en inspirerende week.

Zondagmiddag werden de 15.000 tulpen op de binnenplaatst van het Pallazo opgehaald door de Milanezen uit de buurt. Nadat de laatste bezoekers 's avonds waren vertrokken, waren binnen 2 uur alle meubels ingepakt en de stand opgeruimd.

Voordat wij maandagavond het vliegtuig naar Amsterdam zouden pakken hadden wij nog een lekkere vrije dag in Milaan. Het was heerlijk weer dus hadden wij met zijn allen in het park afgesproken om te picknicken en na te genieten van de afgelopen week.

Ik ben het HMC dankbaar dat zij mij de kans hebben gegeven deel te hebben mogen nemen aan deze week. Ik had het niet willen missen!